Η επιλογή του σωστού τύπου, χρώματος και στυλ της μάσκας του σκι είναι απαραίτητη όχι μόνο για λόγους ομορφιάς αλλά και για λόγους προστασίας των ματιών σας.

Υψηλό επίπεδο υπεριώδους φωτός εισέρχεται στα μάτια όταν κάνετε σκι. Σε μεγάλα υψόμετρα η ατμόσφαιρα είναι καθαρή και το χιόνι αντανακλά τις ακτίνες UV που κάνουν την κατάσταση ακόμα χειρότερη καθώς η μεγαλύτερη έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία είναι μεγαλύτερη. Η υπερβολική έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία μπορεί να σχετίζεται με παθήσεις όπως ο καταρράκτης και ο καρκίνος.

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεται για να διαλέξετε σωστά τη σωστή μάσκα για εσάς.

Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για αυτό, καθώς έχουμε φτιάξει για εσάς μια λίστα με όλες τις διαθέσιμες επιλογές.

 

1) Σκοτεινότητα φακού και ποσότητα φωτός που διέρχεται

Όλοι οι φακοί είναι διαθέσιμοι σε διαφορετικές κατηγορίες ανάλογα με την ποσότητα του φωτός που περνάει. Η κατηγορία εξαρτάται από το πόσο σκούρο είναι ένα χρώμα και ποια ποσότητα φωτός μπορεί να περάσει από τον φακό.

LTF: Συντελεστής μετάδοσης φωτός, η ποσότητα φωτός που διέρχεται από τον φακό. Απορροφητικότητα (Absorption): είναι η ποσότητα της υπεριώδους ακτινοβολίας που απορροφάτε, που προέρχεται από τον ήλιο.

 

Category

LTF in %

Absorption of UV light in  %

0

80-100

0-20

1

43-80

20-57

2

18-43

57-82

3

8-18

82-92

4

3-18

92-97

 

 

Η παραπάνω εικόνα θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε τη διαφορά στη φωτεινότητα του φακού σε κάθε κατηγορία.

 

Ποια είναι η σημασία της φωτεινότητας του φακού?

Οι φακοί με απόχρωση στην

κατηγορία 0 χρησιμοποιούνται κυρίως για τη νύχτα, καθώς δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου απόχρωση.

κατηγορίας 1 είναι για τις μέρες με ομίχλη ή όταν τα σύννεφα έχουν καλύψει τον ήλιο και η ποσότητα φωτός είναι περιορισμένη.

κατηγορίας 2 είναι πιο σκούρα και χρησιμοποιείται καλύτερα σε μικτές καιρικές συνθήκες. Όχι ηλιόλουστη αλλά ούτε ομίχλη.

κατηγορίας 3 είναι οι καλύτερα προσαρμοσμένοι φακοί για ηλιόλουστες μέρες, εμποδίζοντας το 82-92% του φωτός ενώ ταυτόχρονα σας επιτρέπουν να απολαύσετε το αγαπημένο σας σπορ χωρίς να ανησυχείτε για τον ήλιο.

κατηγορίας 4 δεν συνίσταται σχεδόν ποτέ καθώς είναι μονόχρωμοι παρά μόνο σε όσους  τα μάτια τους είναι ευαίσθητα στο φως.

 

Φωτοχρωμικοί / μεταβατικοί φακοί

Οι φωτοχρωμικοί ή μεταβατικοί φακοί είναι αυτοί που αλλάζουν τη φωτεινότητα τους κάτω από το φως του ήλιου.

Όσο περισσότερη ποσότητα υπεριώδους ακτινοβολίας έρχονται σε επαφή, τόσο πιο σκούρα γίνονται. Δηλαδή, μια μέρα με ομίχλη θα είναι καθαρά και μόλις βγει ο ήλιος, θα χρειαστούν μερικά δευτερόλεπτα για να αλλάξουν σε πιο σκούρους φακούς.

Έτσι θα έχετε ένα ζευγάρι που προσαρμόζεται στις καιρικές συνθήκες και δεν θα χρειαστεί να έχετε μαζί σας 2ο ή και 3ο ζευγάρι.

2) Πολωτικοί φακοί

Από τη μία πλευρά, οι πολωτικοί φακοί είναι κατάλληλοι για σκι, μειώνοντας όλη τη λάμψη, όχι μόνο από τον ήλιο, αλλά και από το χιόνι.

Από την άλλη πλευρά, δεν θα μπορείτε να διακρίνετε τη διαφορά μεταξύ πάγου και χιονιού, ακόμη και να μπορείτε να πείτε πού βρίσκονται τα «χτυπήματα».

Η επιλογή να έχετε ή όχι πολωτικούς φακούς είναι δική σας επιλογή. Αυτό που πρέπει να λάβετε υπόψη είναι ο τύπος του σκιέρ που είστε, και αν παρατηρήσετε μικρές λεπτομέρειες όπως αυτές είναι σημαντικές.  

Διατίθενται επίσης φακοί Prizm. Οι συγκεκριμένοι φακοί κατασκευάζονται με την κατάλληλη τεχνολογία προκειμένου να χειριστείτε το φάσμα χρωμάτων προς όφελός σας, βελτιώνοντας τα χρώματα. Ως αποτέλεσμα, η αντίθεση και η αντίληψη βάθους θα αυξηθούν και η λάμψη θα μειωθεί. Φανταστείτε όλα τα πλεονεκτήματα σε μια μάσκα του σκι !

3) Επιλέγοντας το σωστό χρώμα

Είναι σημαντικό να συζητήσετε με τον οπτικό σας για τη διαφορά που κάνει κάθε χρώμα στην όρασή σας και να μην τα επιλέγετε αποκλειστικά με βάση το τι ταιριάζει με το ντύσιμό σας (όπως κάνουμε όλοι μας).

Γκρί:

• Μειώνει την ένταση του φωτός χωρίς να αλλοιώνει την χρωματική όραση

• Χρήσιμο όταν η χρωματική όραση είναι σημαντική

Καφέ:

• Βελτιώστε την αντίθεση καθώς θα σταματήσει εύλογη ποσότητα μπλε φωτός

• Λειτουργεί καλά σε μεταβλητές συνθήκες φωτισμού

• Λειτουργεί καλά στην εκτίμηση της απόστασης

Πράσινος:

• Παρέχει ψυχρό τόνο λήψης στα χρώματα

• Φιλτράρει κάποια ποσότητα μπλε φωτός

• Ενισχύει την αντίθεση σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού

Κεχριμπάρι/πορτοκαλί:

• Φιλτράρει το μπλε φως

• Ενισχύει την αντίθεση

• Θα παραμορφώσει την αντίληψη του χρώματος

• Καλό για συννεφιά, ομίχλη ή ομίχλη

• Ενισχύει την αντίληψη του βάθους

Κίτρινο/χάλκινο:

• Αποκλείει όλο το μπλε φως

• Θα παραμορφώσει την αντίληψη του χρώματος

• Καλό για συννεφιά, ομίχλη ή ομίχλη

• Ενισχύει την αντίληψη του βάθους

Ροζ/Μωβ:

• Βελτιώνει την οπτική διαύγεια

Εάν αποφασίσετε να επιλέξετε ένα από τα παραπάνω χρώματα με φακό καθρέφτη, αυτό θα είναι ένα πλεονέκτημα για εσάς καθώς το φως θα αντανακλάται πίσω.

4) Αφρώδες προστατευτικό

Όπως πιθανότατα θα παρατηρήσετε, οι μάσκες του σκι καλύπτονται τριγύρω με αφρώδες προστατευτικό. Μπορεί να υπάρχει μονή, διπλή ή και τριπλή στρώση. Όσο περισσότερο αφρώδες προστατευτικό τόσο πιο άνετα θα αισθάνεται.

Θα σας βοηθήσει επίσης να μην θαμπώνει η μάσκα σας καθώς ο αέρας ανάμεσα σε εσάς και τη μάσκα ανακυκλώνεται πολύ πιο εύκολα.

5) Αντιθαμβωτική προστασία

Σχεδόν όλες οι μάσκες σκι διαθέτουν επίστρωση κατά της ομίχλης,  για να είστε σίγουροι όμως επιλέξτε μια μάσκα με διπλή ασπίδα. Τι σημαίνει αυτό, θα σχηματιστεί ένα σημείο αέρα ανάμεσα στα δύο στρώματα φακών της μάσκας και θα λειτουργεί ως θερμικό φίλτρο.

6) Αντιχαρακτική επίστρωση

Οι περισσότερες μάσκες σκι είναι εξοπλισμένες με επίστρωση κατά των γρατσουνιών κάνοντας τον φακό πιο ανθεκτικό. Μια γρατσουνιά μπορεί να επηρεάσει το οπτικό σας πεδίο, εάν βρίσκεται σε ένα μέρος όπου κοιτάζετε. Μπορεί επίσης να επηρεάσει την καλλυντική εμφάνιση ειδικά σε φακούς με καθρέφτη.

7) Μέγεθος μάσκας σκι

Υπάρχουν διαφορετικά μεγέθη και στυλ για της μάσκες σκι. Ιδανικά για καλύτερο αποτέλεσμα όταν επιλέγετε μια νέα μάσκα σκι να έχετε μαζί σας το κράνος σας.

Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να βεβαιωθείτε ότι τα δυο σημαντικά κομμάτια του εξοπλισμού σας είναι συμβατά μεταξύ τους και όχι πολύ μεγάλα ή πολύ μικρά. Εάν αισθάνεστε κάποια πίεση στη μύτη σημαίνει ότι το κράνος σας πιέζει τη μάσκα σας προς τα κάτω και σίγουρα θα αισθανθείτε άβολα μετά από μια κουραστική μέρα σκι. Επομένως, μάλλον θα πρέπει να πάτε για μικρότερο μέγεθος.

Μερικές μάσκες γίνονται μεγαλύτερες στο μπροστινό μέρος και με δύο μικρά κενά σε κάθε πλευρά στο πίσω μέρος, για να φοράτε τα γυαλιά οράσεως σας κάτω από τη μάσκα. Τα άτομα με υψηλή συνταγή μπορεί να το βρουν χρήσιμο, ειδικά εάν δεν φορούν φακούς επαφής.