Οι φωτοχρωμικοί φακοί είναι ειδικά επεξεργασμένοι οφθαλμικοί φακοί,οι οποίοι χαρη στην δυναμική τεχνολογία τους συνδυάζουν την δυνατότητα της καθαρής όρασης,με την αποτελεσματική προστασία για τα μάτια.

Πιο συγκεκριμένα,οι φωτοχρωμικοί φακοί έχουν την δυνατότητα να προσαρμόζονται σε όλες τις συνθήκες φωτισμού,σκουραίνοντας όταν εκτεθούν στο ηλιακό φως και γενικότερα στην υπεριώδη ακτινοβολία,έχοντας όμως και την ιδιότητα να επανέρχονται στην αρχική κατάσταση τους,να γίνονται δηλαδή και πάλι διάφανοι,σε έναν εσωτερικό χώρο.

Ποιά είναι η ακριβής λειτουργία των φακών αυτών;

Οι φωτοχρωμικοί φακοί μεταβάλλουν το χρώμα τους,σε πιο σκούρο ή πιο ανοιχτό (αναλόγως των συνθηκών),βάσει της τεχνολογίας με την οποία εχουν σχεδιαστεί και κατασκευαστεί. Η μεταβολή τους λοιπόν,οφείλεται σε μόρια αλογονίδιου και χλωριούχου αργύρου,τα οποία κινούνται έντονα σε συνθήκες ηλιοφάνειας,απορροφώντας το φως,με αποτέλεσμα την σκουρότηα των φακών,ενω στην περίπτωση που η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία διακοπεί,τα μόρια αυτά επανέρχονται στην αρχική τους κατάσταση,με αποτέλεσμα οι φακοί να γίνονται και πάλι διάφανοι.

Υπάρχει δυνατότητα επιλογής χρωμάτων;

Τα χρώματα στα οποία μπορεί να κατασκευαστεί ένας φωτοχρωμικός φακός είναι τρία: το γκρί,το καφέ και το πράσινο.Η επιλογή τους γίνεται με βάση τις ανάγκες του χρήστη.

Οι φωτοχρωμικοί φακοί σκουραίνουν και μέσα απο το αυτοκίνητο;

Οι απλοί φωτοχρωμικοί φακοί εκ κατασκευής τους,δεν έχουν την δυνατότητα ενεργοποίησης απο το εσωτερικό του αυτοκινήτου,καθώς εξαιτίας των νέων τεχνολογιών,τα παρμπρίζ των αυτοκινήτων μπλοκάρουν την ακτινοβολία UV,που χρειάζονται οι απλοί φωτοχρωμικοί φακοί για να σκουρύνουν.

Ωστόσο,δημιουργήθηκαν νέοι τύποι φωτοχρωμικών φακών,οι λεγόμενοι "νέας γενιάς",οι οποίοι ενεργοποιούνται απο το μπλέ φάσμα του ορατού φωτός. Αξίζει να σημειωθεί, πως ο συγκεκριμένος τύπος φωτοχρωμικών φακών,δεν επανέρχεται στη αρχική κατάσταση του,αλλά διατηρεί μια ελαφριά χρώση αναλόγως της ποσότητας του μπλέ φωτός που υπάρχει.

Ποιοί μπορούν να τους χρησιμοποιήσουν;

Οι φωτοχρωμικοί φακοί απευθύνονται σε όλους εκείνους που αναζητούν ξεκούραστη και διαυγή όραση.Είναι φακοί οι οποίοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν απο εμμέτρωπες,απο ανθρώπους δηλαδή που πάσχουν απο κάποια διαθλαστική ανωμαλία,ή απο αμέτρωπες,άτομα με φυσιολογική όραση.

Οι φωτοχρωμικοί φακοί μπορούν να κατασκευαστούν σε φακούς μονής όρασης ή και σε πολυεστιακούς φακούς,ενω προσαρμόζονται σε όλους τους τύπους σκελετών..

Δοκιμάστε τους κι εσείς και διαπιστώστε την διαφορά!

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με: info@eyeland.gr