Η μυωπία είναι η πιο συνηθισμένη ανωμαλία της όρασης όπου τα αντικείμενα που βρίσκονται σε μακρινή απόσταση εμφανίζονται θολά. Επειδή τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια αυξανόμενη συχνότητα εμφάνισης της παιδικής μυωπίας καθώς και μια σημαντική τάση εξέλιξης της μυωπίας στους ενήλικες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας την αντιμετωπίζει ως πάθηση με επιδημικό χαρακτήρα και οι παγκόσμιες έρευνες δείχνουν ότι μέχρι το 2050 το 50% του πληθυσμού της Γης θα είναι μύωπες. Αυτό οφείλεται στην έντονη ενασχόληση με PCs, smartphones, αστικοποίηση, αποχή από εξωτερικές δραστηριότητες καθώς και αυξημένες απαιτήσεις εκπαίδευσης των παιδιών (φροντιστήρια, ξένες γλώσσες). Η μυωπία μπορεί να διορθωθεί είτε με γυαλιά ή φακούς επαφής, είτε με διαθλαστική χειρουργική. Υπάρχει, όμως, τρόπος να εμποδίσουμε ή να αναχαιτίσουμε αυτό το «τσουνάμι» που λέγεται μυωπία;

Φαρμακευτική μέθοδος

Η εξέλιξη της μυωπίας σήμερα μπορεί να αντιμετωπιστεί φαρμακευτικά με την χρήση ατροπίνης. Η καθημερινή ενστάλαξη ατροπίνης σε χαμηλή περιεκτικότητα 0,01% έχει αποδειχτεί ότι αναστέλλει την αύξηση του αξονικού μήκους του ματιού και συνεπώς και την εξέλιξη της μυωπίας. Τα μειονεκτήματα της μεθόδου αυτής είναι η φωτοφοβία (λόγω διαστολής κόρης) καθώς κι η μειωμένη προσαρμοστική ικανότητα.

Εξωτερικές δραστηριότητες

Κατά τη διάρκεια του lockdown παρατηρήθηκε μια πανδημική εξέλιξη της μυωπίας λόγω της χρήσης tablets και της αποχής από εξωτερικές δραστηριότητες. Η έκθεση στον ήλιο έχει σημαντικό όφελος για την όραση, αφού το μπλε φως της ηλιακής ακτινοβολίας διεγείρει την παραγωγή ντοπαμίνης στον αμφιβληστροειδή η οποία με τη σειρά της περιορίζει την ανάπτυξη του ματιού και επομένως και της μυωπίας. Επιπλέον, οι δραστηριότητες στην ύπαιθρο έχουν ευεργετικό αποτέλεσμα αφού απαιτείται μακρινή όραση και διακόπτεται η κοντινή.

Ορθοκερατολογία

Η ορθοκερατολογία είναι η πιο διαδεδομένη μέθοδος όχι μόνο επιβράδυνσης της μυωπίας, αλλά και διόρθωσής της. Στηρίζεται στην χρήση ειδικά σχεδιασμένων φακών επαφής που χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια της νύχτας επιπεδώνοντας το επιθήλιο του κερατοειδούς και επομένως διορθώνοντας τη μυωπία. Το αποτέλεσμα είναι να εξασφαλίζεται κατά τη διάρκεια της ημέρας καθαρή όραση για μακριά χωρίς την ανάγκη διόρθωσης με φακούς ή γυαλιά. Θεωρείται απόλυτα ασφαλής και πλήρως αναστρέψιμη τεχνική.

Πολυεστιακοί φακοί επαφής

Οι πολυεστιακοί ημερήσιοι φακοί επαφής στηρίζουν το σχεδιασμό τους στην αρχή της ταυτόχρονης όρασης. Έχουν στο κέντρο τη διόρθωση για μακριά και στην περιφέρεια τη διόρθωση της κοντινής όρασης. Συστήνονται στα παιδιά όπου φοριούνται σε καθημερινή βάση. Το οπτικό τους σύστημα μαθαίνει να κάνει τη σωστή επιλογή, χωρίς πρόβλημα σύγχυσης. Θεωρούνται πολύ αποτελεσματικοί για τον έλεγχο της εξέλιξης της μυωπίας αφού συμβάλλουν στη μείωση του ρυθμού αύξησης στα παιδιά κατά 50%.

Γυαλιά ενσωματωμένης αφεστίασης

Τα γυαλιά όρασης τύπου Stellest της Essilor ή Miyosmart της Hoya είναι ειδικού σχεδιασμού ενσωματωμένης αφεστίασης (Defocus Multiple Segments Technology). Έχει αποδειχτεί ότι αν φορεθούν από τα παιδιά σε καθημερινή βάση για τουλάχιστον 12 ώρες την ημέρα, μειώνουν σημαντικά την εξέλιξη της μυωπίας.