Γενικότερα, το ένα τρίτο περίπου του ορατού φωτός είναι υψηλής ενεργειακής ορατότητας και ονομάζεται μπλε φως. Το μπλε φως υπάρχει παντού, έξω στην ύπαιθρο,αλλά και σε εσωτερικούς χώρους,  Υπάρχουν δύο είδη πηγών του μπλε φωτός: Το φυσικό μπλε φως, το οποίο εκπέμπεται από τον ήλιο, που είναι η κύρια πηγή του, και ευθύνεται για το μπλε χρώμα του ουρανού,όπως επίσης για την αντίληψη των χρωμάτων,των σχημάτων και των λεπτομερειών,ενώ συμβάλλει στην εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού μας ρυθμίζοντας τις διανοητικές μας λειτουργίες,υπάρχει όμως και το τεχνητό μπλε φως, το οποίο εκπέμπεται από τις λάμπες φθορίου και αλογόνου, το φωτισμό LED και από τις οθόνες των ψηφιακών συσκευών, όπως οι επίπεδες τηλεοράσεις, τα lap tops, tablets και τα smart phones.

Κάθε φορά που ερχόμαστε σε επαφή με κάποια από αυτές τις πηγές, τα μάτια μας εκτίθενται στο μπλε φως, το οποίο είναι επικίνδυνο γιατί έχει μικρότερα μήκη κύματος με περισσότερη ενέργεια και είναι πιο ισχυρό από το υπόλοιπο ορατό φάσμα φωτός.

Οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του μπλε φωτός στην υγεία των ματιών μας είναι εξαιρετικά επικίνδυνες. Όπως είναι ευνόητο,στα παιδιά σε σχέση με τους ενήλικες οι επιπτώσεις δύναται να είναι ακόμη πιο δυσμενείς κυρίως γιατί τα μάτια τους δεν έχουν ολοκληρώσει ακόμη τη διαδικασία της ανάπτυξης τους,όπως επίσης και εξαιτίας της δραστήριας ζωής τους, περνούν περισσότερο χρόνο σε υπαίθριους χώρους με αποτέλεσμα να είναι περισσότερο εκτεθιμένα στο επιβλαβές μπλε φως.

Σύμφωνα με έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί, το μπλε φως απορροφάται από συγκεκριμένα μόρια του αμφιβληστροειδούς χιτώνα προκαλώντας βλάβες στα κύτταρα του. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που οδηγεί σε ασθένειες,όπως ο καταρράκτης, η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, η οποία δυσκολεύει τον ασθενή στην αναγνώριση λεπτομερειών, χρωμάτων και αποστάσεων και μπορεί να οδηγήσει ως και στην τύφλωση του.Επιπλέον, η μπλε ακτινοβολία δημιουργεί έντονη κούραση, ξηροφθαλμία, με αποτέλεσμα τη θολή όραση. Το μπλε φως μπορεί επίσης να επιδεινώσει την μυωπία σε μικρότερες ηλικίες καθώς και την πρεσβυωπία σε μεγαλύτερες ηλικίες.

Πώς μπορούμε να προστατεύσουμε τα μάτια μας;

Χρησιμοποιώντας οφθαλμικούς φακούς νεότερης τεχνολογίας που διαθέτουν επίστρωση για το μπλε φώς, προστατεύοντας τα μάτια μας απο την χρήση των ψηφιακών συσκευών,και την ακτινοβολία που αυτές εκπέμπουν, μειώνοντας αισθητά την οπτίκη κόπωση,βελτιώνοντας σε μεγάλο βαθμό την χρωματική αντίθεση, εξαλείφοντας την αίσθηση θάμβους απο τον τεχνητό φωτισμό.

Εξασφαλίστε και εσείς την καλή υγεία των ματιών σας χρησιμοποιώντας την καινοτόμο τεχνολογία των μπλέ επιστρώσεων!

Για οποιαδήποτε πληροφορία μπορείτε να επισκεφθείτε το www.eyeland.gr ή να επικοινωνήσετε μαζί μας.Το έμπειρο και καταρτισμένο προσωπικό βρίσκεται στην διάθεση σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση.