Η τήρηση των κανόνων υγιεινής τόσο στους φακούς επαφής όσο όμως και στις θήκες στις οποίες φυλάσσσονται,αποτελεί ενα εξαιρετικά σημαντικό παράγοντα για την αποφυγή ενοχλητικών συμπτωμάτων και μολύνσεων. Εκτός λοιπόν απο τον σχολαστικό καθαρισμό των φακών σας,θα πρέπει να δίνετε έμφαση και στην σωστή συντήρηση της θήκης των φακών επαφής.

 

Παρακάτω ακολουθούν κάποιοι απο τους βασικούς κανόνες:

 

  • Πλύντε τα χέρια σας πριν ακόμα αγγίξετε την θήκη.

Τα χέρια είναι ο πιο επικίνδυνος φορέας μικροβίων και άλλων μικροοργανισμών. Γι'αυτό τον λόγο,είναι πολύ σημαντικό να τα πλένετε πριν χρησιμοποιήσετε την θήκη των φακών επαφής, αλλιώς υπάρχει κίνδυνος εναπόθεσης βακτηρίων πάνω ή και μέσα σε αυτή.

  • Πλύντε την θήκη σας μετά απο κάθε χρήση.

Ο καθημερινός καθαρισμός αποτρέπει τα βακτήρια αλλά και τους άλλους μικροοργανισμούς να εισέλθουν και να αναπτυχθούν.

  • Μην χρησιμοποιείτε νερό βρύσης αντι για το διάλυμα φακών επαφής για να ξεπλύνετε την θήκη.

Η χρήση του νερού της βρύσης ενέχει αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης κερατίτιδας,λοίμωξης δηλαδή του κερατοειδούς που συνοδευεται απο σοβαρές επιπλοκές.

  • Αγοράστε νεα θήκη φακών επαφής τουλάχιστον κάθε 3 μήνες.

Αυτός είναι και ο βασικότερος λόγος που τα υγρά συντήρησης φακών επαφής περιέχουν την θήκη.

  • Πετάξτε το παλιό υγρό στην θήκη αντικαθιστώντας το με καινούργιο.

Όταν κρατάτε υγρό στην θήκη δημιουργείτε το ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη μικροοργανισμών,όπως τα βακτήρια,μύκητες. Γι'αυτό τον λόγο αδειάστε ολο το παλιό υγρό απο την θήκη κάθε φορά,πλύντε την θήκη και έπειτα προσθέστε νεο υγρό για την αποθήκευση και συντήρηση των φακών επαφής σας.

  • Μην αποθηκεύετε την θήκη των φακών σας στο μπάνιο.Προτιμήστε ενα λιγότερο υγρό περιβάλλον.

Και σε αυτή την περίπτωση ισχύει οτι και στην προηγούμενη.Προσπαθήστε να αποθηκεύετε την θήκη των φακών επαφής σε ενα χαμηλής υγρασίας περιβάλλον για την αποφυγή ανάπτυξης διαφόρων μικροοργανισμών.