Το κοκκίνισμα των ματιών αποτελεί αποτέλεσμα διαστολής ή φλεγμονής των αιμοφόρων αγγείων που βρίσκονται στην επιφάνεια του, η οποία μπορεί να έχει προκληθεί από πολλές διαφορετικές αιτίες.Ορισμένες από αυτές τις αιτίες είναι αρκετά συνηθισμένες και αντιμετωπίζονται εύκολα, ενώ άλλες είναι πιο σοβαρές και μπορεί να επηρεάσουν την όραση μακροπρόθεσμα.Πιο αναλυτικά θα αναφερθούν οι κύριοι παράγοντες,υπεύθυνοι να προκαλέσουν ερυθρότητα στα μάτια.
 

  • Αλλεργίες.Ένα απο τα κύρια συμπτώματα των αλλεργιών είναι το κοκκίνισμα, η φαγούρα και η ευαισθησία των ματιών. Κοινά αλλεργιογόνα που προκαλούν αυτά τα συμπτώματα είναι η σκόνη, η γύρη, τα απορρυπαντικά και το τρίχωμα των ζώων.Μπορείτε να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας ώστε να σας συστήσει ειδικές σταγόνες για τα μάτια ή αντιισταμινική φαρμακευτική αγωγή.
  • Επιπεφυκίτιδα.Η εμφάνιση της μπορεί να οφείλεται σε κάποιο βακτήριο, ιό ή από κάποια αλλεργία και εκδηλώνεται με το κοκκίνισμα, το πρήξιμο και τη φαγούρα στα μάτια, καθώς και με την αυξημένη παραγωγή δακρύων.Τις περισσότερες φορές η επιπεφυκίτιδα υποχωρεί μέσα σε λίγες ημέρες χωρίς να χρειαστεί συγκεκριμένη θεραπεία. Στην περίπτωση που τα συμπτώματα επιμένουν για αρκετές ημέρες, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας ετσι ώστε να σας υποδείξει ειδικά μέτρα αντιμετώπισης. Για παράδειγμα, αν οφείλεται σε βακτήριο, οι αντιβιοτικές σταγόνες επισπεύδουν την ανάρρωση από τη λοίμωξη.
  • Φακοί Επαφής.Η πολύωρη ή η εσφαλμένη χρήση τους αποτρέπουν την καλή οξυγόνωση του ματιού, προκαλώντας ερεθισμούς και κοκκίνισμα. Η τήρηση των οδηγιών του κατασκευαστή και ο καλός και επιμελής καθαρισμός των φακών προστατεύουν τα μάτια από ενοχλήσεις στο μέλλον. Για άμεση ανακούφιση σε περίπτωση ερεθισμού, συστήνεται η χρήση οφθαλμικών σταγόνων.
  • Γλαύκωμα.Οφείλεται στην υψηλή ενδοφθάλμια πίεση, αυξάνοντας τον κίνδυνο προοδευτικής καταστροφής του οπτικού νεύρου, με αποτέλεσμα την απώλεια της όρασης.  Ένα από τα πρώτα συμπτώματα ενός τύπου γλαυκώματος που ονομάζεται οξύ γλαύκωμα κλειστής γωνίας είναι το κοκκίνισμα, καθώς και η θολή όραση και ο πόνος στα μάτια. Το γλαύκωμα αποτελεί μία από τις κυριότερες αιτίες τύφλωσης, γι’ αυτό και επιβάλλεται η επίσκεψη στον γιατρό αμέσως μόλις εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα.

Σε κάθε περίπτωση ο έλεγχος και η πρόληψη αποτελούν τη λύση σε κάθε πρόβλημα!