Η απάντηση είναι μια και εξαρτάται αποκλειστικά από εμάς και τον τρόπο που τον αντιμετωπίζουμε. Ο ήλιος μας «αγκαλιάζει», μας «φωτίζει» αλλά έχει τους δικούς του κανόνες. Εάν δεν του…φερθούμε σωστά μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτες βλάβες στην υγεία μας, οπως και φυσικά στην υγεία των παιδιών μας, με τις βλαβερές ακτινοβολίες του, ενώ εάν…σταθούμε απέναντί του με σύνεση και προσοχή διασφαλίζουμε μια ισορροπημένη σχέση μαζί του.Έτσι λοιπόν,χάρη στις γνώσεις που έχει κατακτήσει η επιστήμη, ξέρουμε πολλά, καλά και…λιγότερο καλά, για τις συνέπειες της έκθεσής μας στον ήλιο, ιδίως για τις επιπτώσεις τους στα ευαίσθητα παιδικά δέρματα.


Πιο συγκεκριμένα,η πολύωρη έκθεση στον ήλιο μπορεί να προκαλέσει πρόωρη γήρανση του δέρματος εξαιτίας του οτι χάνεται η ελαστίνη και το κολλαγόνο, φωτοδερματίτιδα η οποία αποτελεί μια αλλεργική αντίδραση του δέρματος στον ήλιο,όπως και την γνωστή σε όλους επιπεφυκίτιδα,πρόκειται για ασθένεια των ματιών, αφού ο βλεννογόνος των ματιών δε διαθέτει προστατευτικό στρώμα κερατίνης στιβάδας, όπως διαθέτει το δέρμα. Οι υπεριώδεις ακτινοβολίες μπορούν εύκολα να μειώσουν την αντίσταση του ανοσοποιητικού μας συστήματος, με αποτέλεσμα ο οργανισμός να μη μπορεί να καταπολεμήσει τις ασθένειες.


Η μεγαλύτερη επίπτωση, βεβαίως, από την ηλιακή ακτινοβολία αποτυπώνεται στην αύξηση των κρουσμάτων καρκίνου του δέρματος, με την ηλιακή ακτινοβολία να ευθύνεται για το 90% των καρκίνων του δέρματος. Παρά τις επισημάνσεις των επιστημόνων ότι το 80% της ακτινικής γήρανσης και των προκαρκινικών αλλοιώσεων οφείλονται στον ήλιο, το 40% των Ελλήνων δεν χρησιμοποιούν αντηλιακό στην πόλη ούτε και στην παραλία,κι αυτό ενώ ζουν σε μια χώρα με 80% ηλιοφάνεια τον χρόνο!!!


 

Η σχέση των παιδιών με τον ήλιο δεν πρέπει να είναι απαγορευτική.Η συνεπής έκθεση στον ήλιο είναι πολύ σημαντική στην περίοδο της παιδικής ηλικίας για τη σύνθεση της βιταμίνης D, η οποία αποτελεί και τον καθοριστικό παράγοντα στην ανάπτυξη των παιδιών, καθώς βοηθάει στην απορρόφηση του ασβεστίου και διασφαλίζει την εναπόθεσή του στα οστά.Εκείνο όμως  υπογραμμίζουν με απόλυτη σαφήνεια οι ειδικοί, είναι πως η έκθεση ενός παιδιού στον ήλιο πρέπει να γίνεται με μέτρο και με σωστές προφυλάξεις.

Τα παιδιά, ανεξάρτητα από το χρώμα της επιδερμίδας τους, είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα και χρειάζονται αυξημένη φροντίδα κατά την έκθεσή τους στον ήλιο. Μάλιστα, οι ειδικοί υπογραμμίζουν πως οι γονείς πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα όταν πρόκειται για μωρά ηλικίας κάτω των 2 ετών, όταν έχουν ανοιχτό χρώμα επιδερμίδας, όταν έχουν κόκκινα ή ξανθά μαλλιά, όταν έχουν ευαίσθητο δέρμα ή παρουσιάζουν ευαισθησία στα μάτια.

Πώς μπορούμε να προστατευσούμε τα παιδιά απο τις βλαβερές συνέπειες της ηλιακής ακτινοβολίας;
 

Η απάντηση επίσης είναι μια.....χρησιμοποιώντας αντιηλιακή κρέμα!
 

  • Τοποθετούμε την κρέμα τουλάχιστον 30 λεπτά πριν την έκθεση στον ήλιο,η επάλειψη στα χείλη, τα χέρια και τα αυτιά είναι απαραίτητη.
  •  Επαλείφουμε με αντηλιακό, αν το παιδί μπει στη θάλασσα ή ιδρώσει πολύ,η διαδικασία αυτή θα πρέπει να επαναλαμβάνεται τουλάχιστον κάθε δύο ώρες.
  • Επιπλέον,συνδυαστικά με την αντιηλιακή κρέμα,φροντίζουμε το παιδί να φορά καλής ποιότητας γυαλιά ηλίου.  Η έκθεση στον ήλιο ακόμη και για μια μέρα μπορεί να προκαλέσει έγκαυμα στον κερατοειδή χιτώνα (εξωτερική μεμβράνη του ματιού). Τα γυαλιά ηλίου πρέπει να προστατεύουν 100% από τις υπεριώδεις ακτινοβολίες. Για αυτό πριν αγοράσετε γυαλιά ηλίου στο παιδί σας σιγουρευτείτε ότι αυτά που θα αγοράσετε προσφέρουν 100% προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία.

Προσοχή!

Στην περίπτωση που αντιλαμβανόμαστε στο τέλος της ημέρας οτι υπάρχει δέρματικό έγκαυμα,ή οτι το παιδί αρχίζει να πονά και να αισθάνεται φαγούρα,τότε θα πρέπει να ακολουθηθούν οι παρακάτω οδηγίες:
1. Ενθαρρύνετε το παιδί σας να μην ξύνει το δέρμα του.
2. Κάντε στο παιδί ένα δροσερό μπάνιο.
3. Χορηγήστε στο παιδί κάποιο παυσίπονο φαρμακο.
4. Τοποθετείστε στο δέρμα ενυδατικές κρέμες.(που δεν προέρχονται από προιόντα πετρελαίου, γιατί δεν αφήνουν τον ιδρώτα και τη θερμότητα να διαφύγουν από το δέρμα.
5. Αποφύγετε οποιαδήποτε έκθεση στον ήλιο που θα επιδεινώσει την κατάσταση.
6. Στην περίπτωση που παρατηρηθούν φυσαλίδες στο δέρμα,αναζητείστε άμεσα ιατρική συμβουλή.