Πως να προστατεύσετε τα μάτια σας το καλοκαίρι

Posted by Nikos 12/07/2016 0 Comment(s) Πρακτικές καθημερινές συμβουλές,
Πώς  να προστατεύσετε τα μάτια σας.
Δώδεκα συμβουλές για να αποφύγουμε τις παθήσεις των ματιών οι οποίες σχετίζονται με τον ήλιο και τη θάλασσα.

Συμβουλές για να αποφύγουμε τις μολύνσεις των ματιών ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες δίνει ο χειρουργός - οφθαλμίατρος Γιάννης Δατσέρης.

• Βασική προϋπόθεση για την προστασία των ματιών -εξηγεί- είναι να αγοράσουμε από ένα κατάστημα οπτικών ένα καλό ζευγάρι γυαλιά ηλίου, τα οποία θα φέρουν τη σήμανση «CE» και θα αναγράφουν ότι απορροφούν πλήρως την UVA και την UVB.

Προσέξτε, παράλληλα, τα εξής:

• Μη σας ξεγελά το χρώμα των γυαλιών ηλίου: Πιο σκούρα δεν σημαίνει μεγαλύτερη ηλιοπροστασία. Αντίθετα, σημαίνει μεγαλύτερη έκθεση στην UV, διότι διαστέλλεται η κόρη του ματιού λόγω του σκούρου χρώματος.

• Προτιμήστε τα γυαλιά ηλίου που καλύπτουν τα μάτια και από το πλάι. Oσο πιο μεγάλα είναι τα γυαλιά και όσο μεγαλύτερη περιφέρεια των ματιών καλύπτουν, τόσο περισσότερο προστατεύουν από τον ήλιο.

• Να φοράτε καπέλο με φαρδύ γείσο, που θα σκιάζει καλά τα μάτια σας.

• Εάν χρησιμοποιείτε φακούς επαφής, να φοράτε και γυαλιά ηλίου, ακόμα κι αν οι φακοί παρέχουν κάποια προστασία από την UV.

• Μην κολυμπάτε με φακούς επαφής, ιδιαίτερα σε πισίνες όπου υπάρχει μεγάλος φόβος από μολύνσεις. Αν, όμως, είναι απαραίτητο, χρησιμοποιήστε ημερήσιους φακούς επαφής.
Πώς να προστατεύσετε τα μάτια σας

• Μη σας ξεγελούν τα σύννεφα, διότι η UV τα διαπερνά σε μεγάλο ποσοστό (έως 80%). Χειμώνα - καλοκαίρι, με ή χωρίς συννεφιά, να φοράτε γυαλιά ηλίου στους υπαίθριους χώρους.

• Μην κοιτάζετε ποτέ «κατάματα» τον ήλιο: κινδυνεύετε από ηλιακή αμφιβληστροειδοπάθεια, η οποία είναι ουσιαστικά η βλάβη του βαθύτερου χιτώνα των ματιών εξαιτίας της ηλικιακής ακτινοβολίας.

• Να θυμάστε ότι το δέρμα των βλεφάρων είναι πολύ ευαίσθητο στην υπεριώδη ακτινοβολία και χρειάζεται καλή αντηλιακή προστασία (SPF τουλάχιστον 15) και καπέλο.

• Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν «καίει» ο ήλιος. Από τις 11 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα το καλύτερο (όχι μόνο για τα μάτια) είναι να αποφεύγετε να βρίσκεστε σε υπαίθριους χώρους.

• Μην ξεχνάτε τα παιδιά και τους ηλικιωμένους. Τα μάτια όλων κινδυνεύουν από τον ήλιο, συνεπώς χρειάζονται και αυτοί καπέλα και γυαλιά ηλίου.

• Εάν παίρνετε φάρμακα, ρωτήστε τον γιατρό ή τον οφθαλμίατρο εάν προκαλούν φωτοευαισθησία

Να έχουμε μαζί μας τεχνητά δάκρυα και αντιβιοτικό τομπραμυκίνη σε απομακρυσμένες περιοχές διακοπών με αδύνατη πρόσβαση σε γιατρό ή φαρμακείο.

Τα γυαλιά ηλίου είναι το πιο χρήσιμο «αξεσουάρ» του καλοκαιριού. Σύμφωνα με τον χειρουργό - οφθαλμίατρο Αναστάσιο Κανελλόπουλο, ορισμένα δημοφιλή στυλ γυαλιών ηλίου είναι τα εξής:

Mirrorshades: Εχουν έντονα ανακλαστική επίστρωση στην επιφάνεια, συνήθως σε σκελετούς σε σχήμα aviator ή wraparound. Χρησιμοποιούνται πολύ από τους αστυνομικούς στις ΗΠΑ.

Αεροπόρων (Aviator): Εχουν φακό σε σχήμα σταγόνας, σε λεπτό μεταλλικό σκελετό. Χρησιμοποιείται συχνά από τους πιλότους, στρατιωτικούς και το προσωπικό επιβολής του νόμου στις ΗΠΑ. Τα γυαλιά αυτά ταιριάζουν σε οποιοδήποτε σχήμα προσώπου, αλλά δείχνουν καλύτερα σε οβάλ.

Wayfarers/Spicolis: Ηταν πολύ δημοφιλή στις δεκαετίες των ‘50 και ‘60. Τα φόρεσε η Οντρεΐ Χέμπορν το 1961 στο έργο «Πρόγευμα στο Τίφανι».

Teashades: Εγιναν δημοφιλή από τον Τζον Λένον και τον Οζι Οζμπορν. Δεν είναι πολύ αποτελεσματικά στην προστασία από το ηλιακό φως, όμως.

Wraparounds: Τα φορούν συνήθως αθλητές υψηλών επιδόσεων.

Μεγάλου μεγέθους: Συνδέονται με τα μοντέλα και αστέρες του κινηματογράφου. Δίνουν αίσθηση λαμπρότητας.

Ο κ. Κανελλόπουλος εξηγεί και την απόδοση των γυαλιών ηλίου, ανάλογα με το χρώμα του φακού τους:

Οι γκρι φακοί συντελούν στη μείωση της έντασης του φωτός, χωρίς να επηρεάζουν την αντίθεση ή τα χρώματα.

Οι καφέ φακοί ενισχύουν εν μέρει την αντίθεση με την απορρόφηση του μπλε φωτός. Ταιριάζουν σε δραστηριότητες όπως χειμερινά σπορ στο χιόνι. Επίσης είναι γενικά καλή επιλογή για κυνήγι σε έντονο εξωτερικό φωτισμό.

Οι κίτρινοι φακοί ενισχύουν σημαντικά την αντίθεση, επειδή εμποδίζουν τα περισσότερα ή όλα τα μέρη από το μπλε φάσμα και αυτό τα καθιστά δημοφιλή σε άτομα που επωφελούνται από τη βελτιωμένη αντίθεση, όπως όταν κοιτάζουν αντικείμενα στον ουρανό.

Είναι κακό, ωστόσο, για οποιαδήποτε δραστηριότητα που απαιτεί αναγνώριση χρώματος (όπως η οδήγηση). Καλή επιλογή για σπορ χιονιού.

Οι κόκκινοι ή πορτοκαλί φακοί είναι καλοί για χειμερινά αθλήματα, αλλά μόνο για τη συννεφιά. Αν είστε ένας κυνηγός, οι πορτοκαλί φακοί είναι καλή επιλογή για σκουρόχρωμα αντικείμενα σε φωτεινό υπόβαθρο.

Οι βιολετί φακοί αποτελούν μία καλή επιλογή για τον εντοπισμό αντικειμένων σε πράσινο φόντο.

Οι χαλκόχρωμοι φακοί βοηθούν στην αναγνώριση αντικειμένων όπως μια μπάλα σε ένα γήπεδο. Μπλε και πράσινα γυαλιά ηλίου ενισχύουν την αντίθεση μιας κίτρινης μπάλας του τένις.

Οι μορφές της ηλιακής ακτινοβολίας

Η ακτινοβολία UVA προκαλεί περισσότερες βλάβες στα εσωτερικά τμήματα του ματιού, ιδίως στον αμφι­βληστροειδή χιτώνα και στο κεντρικό τμήμα του, την ωχρά κηλίδα. Η UVB προκαλεί περισσότερες βλάβες στα εξωτερικά τμήματα του ματιού, δηλαδή στον κερατοειδή χιτώνα και στον φακό, επειδή αυτά τη διηθούν για να προστατεύσουν το εσωτερικό του ματιού. Προκαλεί επίσης βλάβες στα βλέφαρα. Οι οφθαλμοπάθειες της UV που αποδίδονται σε οξεία έκθεση είναι η φωτοκερατίτιδα, η φωτοεπιπεφυκίτιδα και τα ηλιακά εγκαύματα.

Η επεξεργασία και η ερμηνεία των ερεθισμάτων της όρασης

Το 30% του ανθρώπινου εγκεφάλου ασχολείται με την επεξεργασία και ερμηνεία των ερεθισμάτων της όρασης. Η όραση ή οπτική αντίληψη είναι μία από τις πέντε αισθήσεις, η οποία θεωρείται πιο σημαντική από τις υπόλοιπες, καθώς με αυτή γίνεται άμεσα αντιληπτός ο εξωτερικός χώρος και είναι εφικτή μόνον όταν υπάρχει φως.
     
Το φως του περιβάλλοντος προσπίπτει σε διάφορα αντικείμενα και έπειτα ένα μέρος του φτάνει στα μάτια. Εκεί, οι ακτίνες προσανατολίζονται κατάλληλα, ώστε να προβληθεί στον αμφιβληστροειδή η εικόνα του περιβάλλοντος. Στον αμφιβληστροειδή χιτώνα υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός ειδικών υποδοχέων φωτός, οι οποίοι συμβάλλουν στην αντίληψη του χρώματος και του σχήματος αντίστοιχα.
     
Ενεργοποιούνται, δε, ανάλογα με το χρώμα και την ένταση του φωτός και στέλνουν ηλεκτρικά ερεθίσματα στον εγκέφαλο. Ολα αυτά τα ερεθίσματα διαμορφώνουν μια εικόνα, η οποία όμως είναι ανάποδα. Αποτυπώνεται ανάποδα στον αμφιβληστροειδή (όπως το φωτογραφικό φιλμ), αλλά γυρίζει κανονικά από τον εγκέφαλο.

 

ΠΗΓΗ: Ethnos

Leave a Comment

Loading...
Loading...
Loading...