Αστιγματισμός

Posted by Nikos 11/11/2015 0 Comment(s) Παθήσεις του οφθαλμού,

Ο αστιγματισμός είναι επίσης διαθλαστική ανωμαλία κατά την οποία παράλληλες ακτίνες δεν διαθλώνται εξίσου σε όλους τους μεσημβρινούς, Αυτό οφείλεται σε διαταραχή της κυρτότητας κάποιου από τα μέσα του οπτικού συστήματος(συνήθως του κερατοειδούς).Στην πράξη, οι εικόνες είναι καθαρές αλλά όχι σε όλες τις διευθύνσεις. Εάν έχουμε αστιγματισμοί όποιος δεν διορθώνεται, είναι πιθανόν εκτός από την θόλωση της όρασης να έχουμε ως σύμπτωμα και τον πονοκέφαλο. Ο αστιγματισμός συνήθως συνυπάρχει με μυωπία και υπερμετρωπία.

Αστιγματισμός καλείται η διαθλαστική ανωμαλία κατά την οποία παράλληλες ακτίνες δεν διαθλώνται εξίσου σε όλους τους μεσημβρινούς.

Ο αστιγματικός οφθαλμός θεωρείται ότι έχει δύο κύριους μεσημβρινούς οι οποίοι κατά κανόνα τέμνονται κάθετα.

Ο αστιγματισμός οφείλεται κατά κύριο λόγο σε ανωμαλίες της κυρτότητας κάποιας διαθλαστικής επιφάνειας του οπτικού συστήματος του οφθαλμού, κυρίως του κερατοειδή.

Όσοι έχουν αστιγματισμό, παρουσιάζουν όραση ελαττωματική και για τα αντικείμενα που βρίσκονται κοντά και για όσα βρίσκονται μακριά. Ένα χαρακτηριστικό σύμπτωμα στην πάθηση αυτή είναι ότι δε διακρίνουν με την ίδια ευκρίνεια τα γράμματα μιας λέξης, αν και αυτά έχουν το ίδιο μέγεθος και το ίδιο πάχος.
Συνήθως, αυτοί που πάσχουν από αστιγματισμό βλέπουν τα αντικείμενα επιμήκη και πολλαπλά. Όταν ο αστιγματισμός βρίσκεται σε πρώτο στάδιο, είναι δηλαδή ελαφρός, δεν υπάρχουν τα συμπτώματα που αναφέρθηκαν, αλλά μόνο θάμπωμα των οφθαλμών, και αίσθημα κούρασης μετά από πολύωρη εργασία.

Ο αστιγματισμός συχνά συναντάται σε συνδυασμό με μυωπία ή υπερμετρωπία και διορθώνεται με γυαλιά ή φακούς επαφής.

 

 

Ετικέτες: Αστιγματισμός

Leave a Comment

Loading...
Loading...
Loading...